Dreptul meu la replică…


Stimată doamnă Cancelar Angela Merkel,

sunt un cetăţean român, trăitor în România. Vă scriu în nume propriu şi, cu siguranţă, şi în numele unui procent majoritar al cetăţenilor români, fiind onorată de grija d-voastră pentru ceea ce se întâmplă în România, pentru statul şi poporul român, dar, totodată, revoltată de ceea ce fac, împotriva propriei lor ţări, europarlamentarii români, reprezentanţi ai Partidului Democrat Liberal, fost partid de putere.

Îndrăznesc să mă adresez d-voastră, pentru că ştiu că puterea de important lider european, pe care o aveţi, izvorăşte, în primul rând, din inteligenţa şi onestitatea care vă caracterizează, dincolo de interesele politice naţionale şi internaţionale, pentru că ştiu că, dacă ne-am fi întâlnit,  mi-aţi fi îngăduit să vă spun ce se întâmplă în ţara mea. Eu nu sunt membru al niciunui partid şi nici nu sunt înregimentată vreunei doctrine politice. Sunt un simplu cetăţean, fac doar politica trăitorului în această ţară, îngijorat pentru viaţa şi viitorul copilului său, ale familiei sale.

Când România s-a eliberat de sub jugul comunisto-ceauşist, niciunul dintre noi nu s-a gândit că, la peste 20 de ani de la Revoluţie, în sec. al XXI-lea, într-o ţară europeană, membră a Uniunii Europene, cetăţenii ei vor retrăi groaza acelor vremuri, ajungând chiar să considere că se trăia mai bine atunci. Ceea ce se întâmplă, în aceste zile, în România, nu este, nici pe departe o „lovitură de stat”, „un atac la democraţie sau la justiţie”, cum s-a încercat a se dezinforma la nivelul Uniunii Europene, de către lideri politici, ai Partidului Democrat Liberal, foşti guvernanţi, sau parlamentari, ci DORINŢA POPORULUI, în majoritatea lui, de a scăpa de un preşedinte care l-a abuzat, l-a îngenuncheat, l-a umilit, l-a sărăcit, i-a călcat în picioare demnitatea şi l-a învrăjbit, pentru a-l putea domina.

Traian Băsescu nu s-a considerat niciodată reprezentantul românilor, ci „şeful românilor, şeful statului”, cum a afirmat de nenumărate ori, ajungându-se chiar la situaţia în care însăşi Curtea Constituţională să-l denumească aşa, în hotărârile sale.

Eu l-am votat în anul 2004, pentru a sancţiona fosta putere, din cauza modului greşit în care aceasta şi-a tratat poporul. Am regretat la scurt timp. Traian Băsescu, imediat ce a ajuns preşedinte al României, a avut, ca unic scop, îndeplinirea propriilor scopuri de îmbogăţire a sa, a familiei sale şi a oamenilor de care s-a înconjurat, din partidul său, PD, devenit, mai târziu, PDL. A început prin sabotarea premierului liberal din acea perioadă, sfârşind prin a-l înlătura şi a-şi promova propriii oameni, de o moralitate şi competenţă îndoielnice.

În anul 2009, a candidat pentru un al doilea mandat, pe care, din păcate l-a câştigat,  cu suspiciune de fraudă, deşi, este adevărat,  a avut votul unui număr impresionant de cetăţeni, ale căror aşteptări le-a înşelat, încălcând flagrant, atât promisiunile făcute în campania electorală, cât şi Constituţia, pe care a folosit-o numai după bunul plac. Aceste fapte au dus la ieşirea oamenilor în stradă, pentru a protesta, împotriva lui şi a partidului pe care l-a susţinut la putere, prin orice mijloc. Românii au ieşit în stradă, în ianuarie 2012, la temperaturi de -20 de grade, ca şi în această vară, la temperaturi de peste 40 de grade. Nu numai că a ignorat protestele oamenilor, refuzând orice dialog cu ei, dar a legitimat, atât jignirile guvernanţilor pdl-işti, de la acea vreme, aduse protestarilor: „viermi, ciumpalaci, leneşi, oligofreni, etc.”, precum şi agresivitatea jandarmilor români, asupra acestora.

Românii nu mai vor un preşedinte suspectat de corupţie, de o moralitate pusă sub semnul întrebării, un preşedinte care i-a gonit din ţara lor, spunându-le că, dacă nu le convine cum trăiesc în România, să plece, un preşedinte pentru care, oricine nu i se supune, fie simplu cetăţean, om de presă, politician, îi devine duşman.

Românii nu mai vor un preşedinte care a politizat toate instituţiile statului, care loveşte minori, care-şi jigneşte cetăţenii, îi discriminează, îi manipulează, care învrăjbeşte categoriile socio-profesionale una împotriva celeilalte, un preşedinte al cărui principiu suprem a fost: „Divide şi stăpâneşte!”

Românii nu mai vor un preşedinte-jucător care nu a respectat niciodată Constituţia, care duce, public, războaie personale cu diverşi oponenţi politici şi nu numai, care nu are demnitatea şi verticalitatea să admită că nu mai este dorit, nu mai vor politicieni care să afirme: „Ne vrem ţara înapoi, să o facem aşa cum vrem noi!” (Monica Macovei – europarlamentar român), împotriva voinţei poporului!

Vrem să trăim în ţara noastră, cu demnitate, fără teamă, liberi, să ne bucurăm de munca şi familiile noastre, de ţara noastră, ca orice cetăţean european, vrem să ne exprimăm opinia într-un referendum popular, nu vrem să fim nevoiţi să emigrăm, noi sau copiii noştri, nu vrem să ne lăsăm părinţii singuri la bătrâneţe!

Toate acestea fiind spuse – şi ar mai fi fost multe -, stimată doamnă Cancelar Angela Merkel, nu, în România, nu a avut loc nicio lovitură de stat, este dreptul nostru de a ne schimba liderii, atunci când aceştia uită pentru ce au fost aleşi şi vatămă grav interesele unei naţiuni.

Poporul român nu este nici mai puţin inteligent, nici mai leneş, nici mai urât decât alt popor european, are aceleaşi drepturi la viaţă, la demnitate, la libertate, la viitor!

O Europă unită şi puternică nu se poate realiza cu popoare îngenuncheate, flămânde şi umilite!

Vă mulţumesc!                                                                     

           Cu multă consideraţie,

Adela Onete, cetăţean român şi european

 

Publicitate

30 comentarii

Din categoria campanie, diverse, eveniment, România, viaţă, ţară

30 de răspunsuri la „Dreptul meu la replică…

 1. Pingback: Drept de cetatean europeanElisa – gradina mea de vis

 2. Felicitări,domnă Adela Onete !La fel cu dumneavoastră gândesc milioane de români,care,din comoditate sau din frică,nu îndrăznesc să o și spună.România are nevoie de cât mai mulți astfel de cetățeni pentru a-și recâștiga demnitatea.Stă în puterea noastră ca, pe 29 iulie ,să punem capăt unei perioade prea lungi de suferințe și umilințe fără număr la care a fost supus poporul român.

 3. Sincere felicitari, doamna Adela! Aceste cuvinte ajung la suflet, iar faptul ca v-ati luat „inima in dinti” si v-ati adresat doamnei Cancelar Angela Merkel nu face decat sa arate ca sunteti un cetatean onorabil al acestei tari! Eu si camarazii mei romani va multumim! Sper ca poporul sa se trezeasca si sa nu mai puna botul la orice vorba impachetata frumos in ambalaj..

 4. de ar fi mai multi ca tine! 🙂 Felicitari pentru indarjirea cu care lupti pentru drepturile tale (si ale noastre)!

 5. purligar

  felicitari

 6. dan gicu

  ar trebui bagat si asta ca o cauza pe facebook cum au fost si altele caci si eu si altii cred gandesc cam la fel cu dv. Felicitari! sa semnam si sa dam mai departe… nu?

 7. violeta ilie

  Felicitari !

 8. Pai astai dea dreptu o scrisoare nu o replica. Repliciles mai scurte cum ar fi da, ba da, sau sigur ca da.

  • violeta ilie

   Poate ca pana sa facem comentarii ar trebui sa invatam sa scriem !Ce zici „dadatroll ” ?

   • Da ce a nume nam scriis corect cu exemple concrete casa oricine isi poate da cu parerea. Parerea mea.

   • Doru, nu-mi place să-ţi spun, dar chiar scrii numai cu greşeli. Nu e frumos, în calitatea mea de gazdă, dar dacă tot ai întrebat… Pot să-ţi exemplific fie şi doar cu „nam scriis”. Corect este: n-am (nu am) scris (cu un singur „-i-„), verbul fiind „a scrie” şi nu a „scriie”. Sper că nu te superi şi că-ţi vor fi de folos observaţiile. O zi frumoasă îţi doresc!

   • violeta ilie

    Si eu iti doresc o zi frumoasa si plina de invataminte !

 9. Ary

  Pot sa te asigur ca nu numai eu, nu gandesc ca tine, si consider o aiureala, ce se intampla. Daca Basescu nu-i ok, cei doi sunt si mai rai … si sunt doi …
  Ceea ce fac acum, cu modificarile de pe o zi pe alta cred ca e mai mult impotriva interesului national decat pentru … dar ce conteaza pentru ei …
  Tare mi-ar place sa-l vad pe Basescu presedinte dupa al 2-lea referendum castigat, ar fi o sansa ca cei doi sa dispara din scena … si cel mai mare castig pentru tara daca ar disparea impreuna cu inca cativa din partidele lor dand sansa altora sa mai apara … poate, poate apar in sfarsit cativa mai sanatosi … Basescu oricum mai avea un pic si gata, ce rost are sa sustin doi …
  Am scris doar ca totusi sa nu fi tentata sa crezi ca daca exista 10 oameni care te aproba, si chiar felicita, un popor intreg te-ar aproba … Suntem un popor de cateva milioane de oameni, avem pareri diferite, mai ales cu privire la alti oameni …
  Nu stiu daca sa-i scriu si Angelei, am zis sa incep cu tine 🙂 Sper sa nu creada ca tot poporul e de parerea ta, dar am incredere ca e in stare sa judece atata daca a ajuns cancelara 🙂
  Ce ma mira ca te lasi tu atrasa in politica si in cauze legate de asta … Eu incerc sa ma feresc deocamdata … dar m-ai provocat cu scrisoarea asta :))

  Oricum scri mai frumos, chiar daca sunt doar parerile tale, si nu neaparat lucruri obiective … Asta e, suntem subiectivi, mai ales tu 🙂

  • violeta ilie

   Nu avem voie sa vorbim in numele poporului asa ca mi-ar placea sa citesc parerile voastre legate strict de persoana voastra si sa lasam ” poporul ” sa -si faca treaba cum crede de cuviinta . Nu mai puneti vorbe goale in „gura poporului ” . Mii de multumiri anticipate !

   • Ary

    Corect, e de observat ca Adela incepe cu „va scriu in nume propriu”, apoi „Poporul” sau „Dorinta Poporului”, etc… Eu o cunosc de mult pe Adela, consider ca si-a „murdarit” blogul cu articolul asta, intr-un moment de exaltare politica 🙂 Nu pot sa cred ca se erijaza in „vocea poporului” dar nu stiu ce o fi patit … e o gresala pe care multi o putem face, crezand ca daca x oameni ne sustin, cei de alta parere cu noi sigur gresesc, iar noi avem dreptate … Mai ales in politica … Dar eu o iert :), toti gresim …
    Adevarul e ca singurul care ar trebui sa vorbeasca „in numele poporului” este cel ales, chiar daca la un moment dat nu ne convine sau nu suntem de acord cu parerea exprimata in acel moment. Desigur trebuie sa-si si asume raspunderea aceasta … Nu trebuie sa avem voie sa spunem, ca vorbim in numele poporului (nici macar „a unui procent majoritar”), cred ca nici Ponta sau interimarul nu ar putea spune asa ceva … sau mai sti ?!
    In sfarsit, pot accepta ca ce exprima mai sus e parerea unui roman, ca si mine, desi nu sunt de acord cu ea …
    „preşedinte care l-a abuzat, l-a îngenuncheat, l-a umilit, l-a sărăcit, i-a călcat în picioare demnitatea şi l-a învrăjbit, pentru a-l putea domina”
    Eu nu m-am simtit nici abuzat, ingenuncheat, etc, nici macar dominat de Base … Dar poate altora, eu stiu ce le-o fi facut? Unii zic ca Udrea sigur a ingenuncheat :)) si daca si ea o fi o reprezentanta (mai mica) a poporului, asta poate explica ce zicea Adela …

  • in sfarsit un om realist.

 10. Pingback: Drum spre devenire… (25) « Cristian Dima

 11. Stefana

  În cuprinsul dreptului la replică scrieți „Românii nu mai vor un preşedinte care…”, „Românii nu mai vor un preşedinte jucător care…” Corect ar fi fost să vorbiți la persoana I în dreptul dvs. la replică . Pentru că nimeni nu v-a dat împuternicirea de a fi portavocea Românilor. Poate doar a unei părți din conaționali.
  E dreptul meu să gândesc altfel decât dvs. Eu n-am rămas repetentă la facultate și n-am lipsit niciodată de la servici fără vreun motiv bine întemeiat, cum s-a întâmplat cu actualul președinte interimar.
  Daca dvs. preferati un om lansat in politica sub obladuirea cine-stie-cui, pentru a ajunge presedintele unui fost mare partid istoric, un NIMENI al carui CV profesional este chiar mai sarac decat al fiului meu, sau al multor alti tineri, treaba dvs. Aveti dreptul sa il votati la alegerile anticipate (dacă vor fi).
  Dar nu-mi veniți cu „DORINȚA POPORULUI de a scăpa de președinte” (v-am citat punând ghilimelele de rigoare), că nu aveți de unde ști sigur care este aceasta. Poporul este format din individualităti.
  Pentru cultura dvs., Tăriceanu a fost inlăturat de la conducerea PNL (și nu de la conducerea guvernului) de către Crin Antonescu. De la guvern nu l-a înlăturat nimeni în perioada mandatului său.
  Tot spre informare, țin să reamintesc cât de uniți au fost actualii aliați „stâlpi” ai democrației, în decursul timpului:
  Conform ro.wikipedia .

  Doamna Merkel cred că se bazeaza pe fapte în afirmațiile ei și nu pe păreri mai mult sau mai putin subiective. Și poporul german a avut parte de criza economică, nu vă imaginați că ei au fost scutiți.

  În încheiere țin sa precizez că am intervenit cu acest comentariu deoarece generalizați parerea dvs. ca fiind a Românilor. Eu sunt româncă 100% si bănuiesc că multi alți români gândesc ca mine. Pe blogul dvs. puteti scrie tot ce doriți, dar vă rog să aveți în vedere că or exista și oameni care au dreptul să gândeasca altfel. Și care nu sunt mai puțin români ca dvs.
  Cu stima,
  Stefana

 12. Stefana

  Văd că un fragment din comentariu nu apare în prewiew și nu se înțelege ce voiam să spun. Citatul din rowikipedia:
  Pe data de 24 septembrie 2007, PSD a depus o moțiune de cenzură împotriva guvernului Tăriceanu, intitulată 1000 de zile de haos

 13. Stimata doamna, eu cred cu tarie acelasi lucruri ca si dumneavoastra si tin sa va felicit pentru inititiva de a scrie aceasta scrisoare

 14. Vă mulţumesc, tuturor, pentru comentarii!

 15. Amuzant cum toti au devenit politologi peste noapte, si cum dintr-o data „vointa poporului” a devenit cunoscuta tuturor si isi permit s-o aresteze si manipuleze in propriul discurs. Toata treaba cu vointa poporului a fost o manipulare grosolana, si face parte din discursul populist al noii puteri, dar nici macar de-ar fi reala n-ar justifica incalcarea legii. Asta inseamna stat de drept, ca vointa maselor de disperati manipulati politic sa nu intreaca anumite limite stabilite de Constitutie. Dar cum ziceam, asa se intampla cand ne trezim politologi peste noapte.

 16. nu confundati bugetarii cu romanii.
  Inca nu toti romanii sunt bugetari.

  LA MUNCA NU LA INTINS MANA!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s