Scrisoare către monsieur Jamel Debbouze


Nu ştiţi cine este M. Jamel Debbouze? Alt francez, e drept, de origine marocană, care şi-a permis să ne facă cerşetori.

Şi pentru că mă deranjează când se aruncă, în noi, cu noroi, am şi eu ceva de spus – mai bine zis de întrebat – acestui domn:

„Bună ziua, d-le Jamel Debbouze,

mă numesc Adela Onete şi sunt cetăţean ROMÂN! Nu, nu vă speriaţi, nu vreau să vă cer nimic!
De fapt, ba da, vreau! Dar nu ce vă închipuiţi d-voastră, deşi am şi eu un copil. Vreau să vă cer nişte explicaţii/răspunsuri, apropo de afirmaţiile pe care le-aţi făcut într-una dintre emisiunile d-voastră la postul de radio “Rire et Chansons”, cu ocazia lansării DVD-ului „Tout sur Jamel”. Şi, dacă aveţi coloană vertebrală, d-le Debbouze, îmi veţi răspunde următoarelor întrebări:
1. Ce ştiţi d-voastră despre România şi despre poporul român?
2. Ce consideraţi că vă dreptul să jigniţi o naţiune/un popor despre care, sunt sigură, nu cunoaşteţi mai nimic? (Ştiu că aproape mi-am dat singură răspunsul la prima întrebare).
3. Făcând aprecieri peiorative la adresa poporului român este maximul de creativitate de care puteţi da dovadă?
4. Aţi auzit de Eugen Ionescu (n. 26 noiembrie 1909, Slatina, România – d. 28 martie 1994, Paris), Emil Cioran ( n. 8 aprilie 1911, Rășinari, România – d. 20 iunie 1995, Paris), Constantin Brâncuşi (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj, România – d. 16 martie 1957, Paris), etc., oameni de cultură, români, de care Franţa nu s-a ruşinat să şi-i asume (şi nu am dat decât infinit de puţine exemple).
5.  Ştiaţi că România s-a declarat mereu a fi o ţară francofonă? Că românii cunosc şi apreciază istoria, literatura, cultura, etc., Franţei?
6. Ştiţi care este diferenţa dintre “român” şi “rrom”, dintre minoritar şi majoritar?
7. Dumneavostră ce naţionalitate aveţi?
8. În ţara d-voastră nu există oameni care au/fac probleme?
9. Nu consideraţi că ar fi un gest de dreptate şi onoare să cereţi scuze poporului român? Eu am credinţa că sunteţi un om de calitate şi că o veţi face.
10. Cum v-aţi simţi dacă cineva ar vorbi despre poporul marocan, aşa cum aţi făcut d-voastră, despre poporul meu?
11. În încheiere, d-le Debouzze, vă invit în România, să-i cunoaşteţi pe români, aşa cum sunt ei în realitate.
Cu sinceritate,
Adela Onete”

Pentru a nu-i da bătaie de cap distinsului domn, în a traduce scrisoare, i-o voi trimite – de fapt, o voi posta pe paginile lui de pe Facebook:

http://www.facebook.com/pages/Jamel-debouzze/114709645271926http://www.facebook.com/pages/Jamel-debouzze/208146929210803,  http://www.facebook.com/pages/JAMEL-DEBOUZZE-A-LANCIENNE/194917333166,

în limba franceză. Îi mulţumesc, în acest sens, prietenei mele dragi, profesor de lb. franceză, Cristina Cioacă.

„Bonjour, M. Jamel Debbouze,

Je m’appelle Adela Onete et je suis citoyen ROUMAIN. N’ayez pas peur, je ne vous demande rien. Mais si, en fait, je veux quelque chose. Mais non pas ce que vous imaginez meme si j’ai moi aussi un enfant. Je voudrais quelques explications/réponses concernant les affirmations que vous avez faites dans une de vos émissions au poste de radio “Rire et Chansons”, à l’occasion du lancement du DVD „Tout sur Jamel”. Et, si vous avez une colonne vertébrale, monsieur Debouzze, vouz allez me répondre à quelques questions:
1. Qu’est-ce que vous connaissez sur la Roumanie et sur le peuple roumain?
2. Qu’est-ce que vous considérez que vous donne le droit d’humilier une nation/un peuple, dont je suis sure, vous n’en savez rien? Je sais avec certitude que je me suis donnée seule la réponse.
3. Faisant des remarques péjoratives à l’adresse du peuple roumain c’est votre maximum de créativité dont vous faites preuve?
4. Vous avez entendu parler de Constantin Brancusi, (né le 19 février 1876, Hobita, Gorj, România – mort le 16 mars 1957, à Paris), Eugene Ionescu Eugen Ionescu (né 26 noiembrie 1909, Slatina, România – mort le 28 martie 1994, Paris), Emil Cioran (né 8 aprilie 1911, Rășinari, România – mort le 20 iunie 1995, Paris), gens de culture dont la France n’a pas eu honte de les adopter?
5. Quelle est votre nationalité?
6. Vous savez que la Roumanie c’est un pays francophone? Que les Roumains apprécient la culture, l’histoire, la littérature francaise?
7. Vous savez quelle est la différence entre roumain et rrom, entre la majorité et la minorité?
8. Vous avez quelle nationalité?
9. Dans votre pays il n’y a pas des gens qui font des problèmes?
10. Vous ne considérez pas un geste d’honneur de demander des excuses au peuple roumain? J’ai la conviction que vous etes un homme d’honneur et que vous allez le faire.
11. En conclusion, monsieur Debouzze, je vous invite en Roumanie, connaitre les Roumains, tels comme ils sont en réalité.
Avec sincérité,
Adela Onete”

14 comentarii

Din categoria ce credeti?

14 răspunsuri la „Scrisoare către monsieur Jamel Debbouze

 1. Anghelus Cristian

  Rahatul acesta de origine marocana s-a gasit sa vb de romania!

 2. sincer, m-aş mira să vină şi un răspuns; genul ăsta de indivizi se mulţumesc să facă anumite afirmaţii aberante, să le argumenteze e prea greu, necesită un efort de care nu prea sînt capabili, mai ales că afirmaţiile în sine sînt nişte generalizări de-a dreptul prosteşti.

  • Călin, poate ai dreptate! Dar asta nu înseamnă ca noi să nu luâm atitudine. Prea ne lăsăm umiliţi, noi, românii, de toţi: atât în ţară, cât şi în afara ei! Avem ceva de spus, hai să spunem!

 3. Robert

  buna seara Adela, mă bucur ca ai reactionat in felul acesta .Am mai lăsat si eu citeva mesaje dar nu mulți nu cred ca le au citit.
  Am pus de mai multe ori Link ul emissiunii căci putem lăsa mesaj La postul de radio.
  Aceasta este pagina oficială a lui Debbouze ( cu 2 b si un z)
  http://m.facebook.com/JamelDebbouzeOfficiel
  Ar trebui poate ca toți sau mulți sa semneze aceasta scrisoare si postate si pe posturile face book de Europe1 (cel mai ascultat in Franța ) pe situl Paris Match , Journalului Metro si Direct Matin.
  Dacă ai nevoie de mine mă poți contacta .

 4. Paul Balanca

  Ai avut idee excelenta cu aceasta scrisoare si ma abtin sa-i scriu si eu una in care sa-i explic acestui mujic ca nu-ti poti permite sa jignesti o natie pentru miste nenorociti care ne fac tara de ras. Din pacate asta este adevarul. O ceata de derbedei care se duc si fura sau deranjeaza ordinea publica in Franta sau aiurea si care pe buna dreptate sunt trimisi inapoi la origini! Acestui penibil marocan caruia ma abtin inca o data sa nu-i spun una pe romaneste i-ar trebui o lectie mai aspra decat scrisoarea trimisa de tine. Il va lasa rece pentru ca in general mitocanii nu au pic de constiinta . Mai grav este ca reactia poporului roman este ca intotdeauna lipsita de mandrie si se lasa calcat in picioare de orice gogoman fie el de ce natie o fi!

 5. Eu am luat deja atitudine: http://luptadeclasa.wordpress.com/2011/11/26/jamel-debbouze-cesse-dinsulter-mon-pays/. Cititi si comentariile si veti vedea ca multi au raspuns la apelul meu.

 6. Pingback: Salvaţi creaţia! « Gabriela Elena

 7. Robert

  Buna ziua Adela ,
  care este cursul actiunii tale ?
  ma gindesc de ce nu sa postezi o scrisoare si la adresa lui Sarkozi pe FBK ar fi util : https://www.facebook.com/nicolassarkozy.
  Nu este chestie sa faci o afacere de stat ci doar sa sesizezi un abuz pe care O MINORITATE care se plânge tot timpul de rasism si lipsa de atenție din partea celorlalți il face la rândul ei .
  Cit mai multe scrisori trebuie trimise , sa si dea seama c nu suntem singuri aci in Franta si ca suferim sin cauza unor inculți si mojici , ca ci dacă eu as face o gluma ca asta despre rasa au culoare m-ar considera rasist si ar face o afacere publica .
  Aici in Franța tineretul are ca punct de reper genul acesta de „GLUMEȚI „căci sunt văzuți de către tineri ca „o reușita” a ieșirii din angrenajul „stricat si ruginit ” al integrării în societatea franceza deci tot ce spun li se pare o lectie de viata ..
  O lecție din partea noastră nu_i strica , spectacolul se joaca pe scena și tot mai mult public aude porcăriile lui si înmagazinează aceasta imagine trunchiata despre noi și țara noastră.
  Robert

 8. Robert

  am gasit si o alta solutie
  Exista un post de televisiune DIRECT 8 privatt si care este intransigent la cazuri din acestea , am vazut ca putem posta pe pagina lor (pe cea a lui Jamel OFICIAL nu , celelalte sunt false ! )
  Uite Facebook ul lui JEAN LUC MORANDINI care este un jurnalist corect și imparțial și sper sa se facă auzita scrisoarea ta so o ia în considerare asta este important .Scrisoarea ta am văzut-o pe o pagina falsa a caricaturii ăleia .
  https://www.facebook.com/jmmorandini

  • Robert, mulţumesc pentru sugestii! Da, pe pag. oficială a lui „musiu” Jamel, nu se poate posta. M-am gândit că celelalte ar putea să nu fie ale lui, dar… O să mă gândesc la sugestiile tale. Probabil, voi posta şi pe pag. preş. Sarkozy.

 9. Ar fi prea indraznet sa ti inchipui ca asa ceva ar fi posibil si nostim ii ca asta nu a fost niciodata scopul filmului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s