De ce mama dracului ne aruncăm valorile la gunoi?


Am văzut, în această seară, la Antena 1 şi Antena 3, reportajele despre doctorul Pesamosca. Cine este medicul profesor academician Pesamosca? Până în seara aceasta, nu am ştiut nici eu. Dar am aflat. Şi am jelit. Pur şi simplu, am jelit. Şi am rămas cu un mare, mare crater în suflet. Acest OM este unul dintre geniile medicinei, a fost  un gigant al chirurgiei cardio-vasculare infantile, nu numai pentru modul de a opera, dar şi pentru soluţiile, invenţiile şi inovaţiile propuse în domeniu. Încă ar trebui să fie. Acum, la 80 de ani, locuieşte singur, bolnav şi părăsit într-o rezervă a spitalului Marie Curie. În anul 2006, a fost scos  la pensie, împotriva propriei voinţe. Nu a mai fost lăsat nici măcar să dea consultaţii. Medicul care a operat şi a salvat peste 50.000 de copii, de-a lungul anilor a fost dat afară pe uşa din dos, fără jenă, fără remuşcări. Pentru a fi aproape de sala de operaţii, a ales să trăiască într-o rezervă de spital. După ce a fost obligat să se pensioneze, a continuat să locuiască în aceeaşi rezervă. Până la un moment dat, când s-au împiedicat de el şi acolo şi au vrut să-l alunge. A fost nevoie de intervenţii, pentru a fi lăsat, în continuare, în acea cămăruţă. Şi-a dedicat toată viaţa salvării copiilor, fără a cere nimic la schimb, mai mult chiar, refuzând tot ce i s-a oferit. „De ce i-am iubit eu pe oameni, aşa cum sunt ei trei sferturi săraci? Au aşa nişte sensibilităţi, cu care-i depăşesc pe ăia bogaţi. Şi merită să te lupţi pentru ei.” Asta a declarat în interviul luat de echipa Antenei 1. „Locuinţei” lui micuţe,  ai cărei pereţi erau tapetaţi cu carţi şi fotografii ale copiilor care i-au „îmbogăţit” viaţa, salvându-le-0 pe a lor, nu-i mai deschide aproape nimeni uşa. Altădată se făceau cozi. Acum, nu-şi mai doreşte decât o cafea la ora 7 dimineaţa, pe care nu mai are cine să i-o aducă. Pentru că nu mai face parte din sistem. Pentru că a ales să fie altfel, să se dedice oamenilor, profesiei sale, pentru că a ales să fie şi să trăiască modest, este pedepsit. Acum, când îşi joacă ultimul act al unei vieţi trăite pentru alţii, cine mai are nevoie de acest OM? Cei doi băieţi pe care i-a avut au murit. Noi, ceilalţi, avem alte preocupări. Colegii, discipolii pe care i-a îndrumat, autorităţile au alte treburi, decât să se împiedice „de un bătrân, atât de simplu…”. Dacă ar fi trăit în oricare altă ţară civilizată din lumea asta, medicul Alexandru Pesamosca nu ar fi trăit într-o rezervă de spital, aruncat la coşul de gunoi al vieţii, cu o pensie mizeră de 1.000 de lei.
„Câte nopţi am plâns…„, a recunoscut simplu, firesc, fără jenă, doctorul Alexandru Pesamosca, în interviul său.
Mi s-au înfipt în suflet cuvintele acestea, ca nişte săbii şi nu mai pot scăpa de durere.

42 comentarii

Din categoria întrebări şi răspunsuri, campanii, de suflet..., diverse, gânduri, recurs la prea multă realitate, remember

42 de răspunsuri la „De ce mama dracului ne aruncăm valorile la gunoi?

 1. Pingback: De ce mama dracului ne aruncăm valorile la gunoi? - Ziarul toateBlogurile.ro

 2. Este jalnic sa auzi asemenea cazuri pe care guvernul ar trebui sa le rezolve foarte repede.Sint multe cazuri in Romania am auzit de la Dan Puric care transmite informatii prin videourile sale.
  http://www.Youtube.com./user/DanPuric
  sau al meu.
  http://www.Youtube.com./user/UniversalYogoshima

 3. Marian

  Adela e greu de raspuns. Prea multe lucruri ar trebui analizate si luate in calcul, si nici asa raspunsul poate n’ar fi cit de cit satisfacator! Poate de vina ar fi sistemul valorilor care acum opereaza in societatea romaneasca si care functioneaza mai putin pe principiile traditionale ale ierarhiei valorilor! Poate traditiile, poate cultura, indiferenta generatiei ar fi motivul! Se face mereu caz, si afirmatii pompoase despre traditia medicinii romanesti dar orice traditie trebuie sa se bazeze pe o istorie si o recunoastere a valorilor trecute, dar mai ales pe influenta pozitiva pe care vechile valori le’a transmis’o si continua sa le transmita noilor generatii! Cazul doctorului Pesamosca e dureros si trist dar cite cazuri asemanatoare nu se intimpla sau nu s’au intimplat?! La situatia din Romania e un lucru „normal,” aproape firesc! Te pup si te imbratisez- Marian

 4. Ma asociez cu autoarea acestui articol. Intreb doar:
  1. Unde este Academia romana sau cea medicala?
  2. Unde este domnul doctor Oprescu medic si primar general al capitalei.
  3. Unde sunt cei de la protectia cetateanului?
  Unde? Unde? Unde? Intrebarile pot continua…
  Sunt REVOLTAT pur si simplu.

  • D-le Leonte, bine aţi venit. Mă bucur că mi-aţi trecut pragul, sunt încântată să vă am aici. Da, întrebările sunt infinite, răspunsuri nu avem… Mă gândeam să trimit o scrisoare deschisă domnului Oprescu. Poate o semnăm cât mai mulţi.

 5. Pingback: Ideal | Ioan Usca

 6. Adela, noi trebuie sa facem ceva pentru oamenii acestia. Nu stiu de ce, romanii in general, nu isi respecta valorile. Pentru ei, un om e important cand e in ascuensiune sau cand au nevoie de el. Dupa aceea, nu mai conteaza. Sunt scosi pe usa din dos, marginalizati sau, si mai rau, tratati foarte urat. Eu imi amintesc de un profesor universitar, care dupa pensie, se imbolnavise grav si nu ii mai ajungeau banii pentru medicamente si mancare, intretinere. A murit amarat, cautand prin gunoaie.

  • Ştiu, Gabriela. Cazul doctorului Pesamosca nu este singular. Sunt, evident, în toate domeniile, oameni care au trăit, în primul rând, pentru ceilalţi şi care au ajuns să moară în stradă: medici, profesori, oameni de ştiinţă, actori, artişti, poeţi. Ăştia suntem noi, românii. Aşteptăm să moară şi după aceea îi ridicăm la rangul de eroi. Nu ştim că eroi sunt şi atât cât trăiesc, prin ceea ce au făcut sau fac. Suntem un popor foarte ciudat. De asta, probabil, nici nu vom ieşi vreodată din mocirla în care ne zbatem.

 7. Sistemul acesta de valori te face sa te simti ca un fir de praf. Acum vreo 3 ani niste colegi de-ai mei au fost nevoiti sa iasa la pensie pentru ca a venit reforma care i-a dat la gunoi. Au primit vestea, asa, sec, in plic, fara sa li se multumeasca pentru 35 de ani de munca! Si de a 2-a zi nu au mai venit la spital. Nu erau profesori, dar si-au facut mai mult decat datoria. Noi, cica suntem oameni obisnuiti si trebuie sa ramanem asa.

  • Ce mă bucur că te mai „aud”, chiar dacă la o astfel de discuţie. Da, ai dreptate. Nu faptul că acest medic este profesor, academician, îl face să fie valoros, ci ceea ce a făcut el pentru ceilalţi, la fel ca şi colegii despre care spui tu. Oricât de mult s-ar fi dăruit, la un moment dat, devin „expiraţi” şi trebuie „aruncaţi”.

 8. vezi? Cred ca asta e problema. Nu stium sa fim cu sinceritate recunoscatori cuiva, pentru ca ne-a ajutat la un moment dat, in viata. Dimpotriva. Eu am simtit asta dureros pe vremea cand lucram in presa. Am facut bine multora. Dar cu prima ocazie cu care mi s-a putut face rau, nu s-au dat in laturi. Am ramas scarbita dupa toate acestea si am inteles ca pe undeva, sacrificiul meu, ma refer aici la timpul petrecut la serviciu cate 10-14 ore zilnic iar copilul meu de cativa anisori avea nevoie de mine, sacrificiul meu a fost aproape inutil. Dar am invatat sa fac bine fara ca vreodata sa astept ca acest bine sa mi se intoarca. Ii ajut pe cei care pot pentru ca asta e structura mea umana. Si atat!

 9. Pingback: Vot pentru Grişka « Link-Ping

 10. Mă întreb doar dacă niciunul dintre copiii pe care i-a salvat la un moment dat nu l-ar putea ajuta în vreun fel. E clar că de la oficialități nu ne putem aștepta să îi sară în ajutor. Măcar ceilalți să o facă…

  • Da, şi eu m-am gândit la asta. Sau, măcar, să înceapă o acţiune şi să-şi unească mai mulţi forţele. Pentru că, probabil, o singură persoană, în zilele noastre, e mai greu să facă ceva.

 11. exact la asta m-am gandit si eu. sunt oameni care ii datoreaza viata si nu pot crede ca i-au uitat toti numele sau ca sunt toti nerecunoscatori. cazul ar trebui mediatizat in continuare,este nedrept! omul acesta merita purtat pe palme!

 12. te inteleg perfect Adela. cand auzi asa ceva iti vine sa pui mana pe coasa si pe furca, sa obligi sistemul la schimbare. dar cine ar fi cei care sa ti se alature? cei mai multi ezita sa se apere si atunci cand sunt direct umiliti sau abuzati, daramite sa lupte pentru drepturile altuia…

 13. Am crezut ca innebunesc aseara! L-am cunoscut pe prof. Pesamosca personal, nu am fost cu nici un pacient la el, dar tata il cunostea bine si ne-am intalnit de cateva ori. la Buc. sau la mare. Un om extraordinar de modest si de simplu!
  Nu pot sa cred ca a ajuns in situatia asta. De aia n-am postat nimic in legatura cu Ziua Romaniei! Am asteptat sa mi se duca furia.

 14. Omul acesta si-a trait toata viata in spital. Nici nu cred ca se mai poate face ceva pentru el, tocmai pentru ca acela este mediul sau. Oare isi mai doreste o astfel de schimbare?????

  • Nu ştiu, Sorin, dacă şi ce îşi mai doreşte. Poate ar fi suficientă un pic de recunoştinţă şi de recunoaştere. Are o pensie de 1.000 de lei. Poate îşi doreşte să-şi trăiască finalul decent şi nu ca un boschetar… Nu ştiu. Mă înfurie modul în care-i tratăm pe aceşti oameni. Când avem nevoie de ei, nu ştim cum să ne mai căciulim, când ne-am văzut cu sacii în căruţă, după noi, potopul!

 15. Da, am vazut si eu. Este greu sa mai comentezi mai ales in ziua in care in mod stereotip toti ne batem cu pumnul in piept si spunem ca ne simtim mandri ca suntem romani! Oare????

  • Mda. Din păcate, eu nu am simţit nimic, dar absolut nimic legat de ziua de ieri. Nesimţire, lipsă de patriotism, habar nu am. Dar nu am simţit. Şi am stat şi am analizat şi m-am analizat. Suntem anesteziaţi, suntem ca roboţii, nu mai am habar de nimic şi nu mai înţeleg nimic din ceea ce mă înconjoară. Ştiu doar că trebuie să supravieţuiesc, să-mi împing familia înainte.

 16. Pingback: Din spațiul celtic. Enya « Mirela Pete. Blog

 17. eu il stiu de vreo 9 ani, am avut nevoie de el candva si el si-a practicat meseria, simplu, fara a cere vreun avantaj material. mai rar oameni ca el in ro.

 18. Pingback: Cum să fabrici un dosar penal cuiva … dacă nu eşti preşedintele. | Reporter de teren

 19. Pingback: LUMI PARALELE (2) « Carmen Negoiţă FOTOGRAFII ŞI GÂNDURI

 20. Altcersenin

  😦 mare pacat

 21. Pingback: Evrika! | Ioan Usca

 22. Nu stiu de ce suntem noi, natia romana, blestemati sa nu reusim sa ne respectam valorile, atata timp cat inca mai avem sansa sa le mai avem pe langa noi.
  Dar ma intreb, cati dintre cei operati si salvati de catre acest maestru al bisturiului vor simti nevoia sa intreprinda ceva. Cred ca au aceasta datorie morala.

  • Gabriela, bine ai venit! Mă bucur să te cunosc şi la mine, aici. Este adevărat, dar cred că nu numai cei salvaţi de acest medic au datoria morală de a face ceva. E trist că autorităţile nu fac nimic să conserve aceste somităţi. Din acest motiv, cred că nici nu putem avansa ca societate: nu ştim să avem grijă de ceea ce ne poate duce înainte.

 23. Pingback: Scurte de pe drum | amour de jour

 24. O, acum inteleg. Pe facebook am vazut ca toata lumea se inscrie pe fan page Dr. Pesamosca. Dar nu avea nicio explicatie pagina si nu intelegeam despre ce e vorba.
  Cred ca numele i-l auzisem totusi, de la bunica mea.

 25. Ремонт и отделка офисов, квартир или дач – это самая распространенная на сегодняшний день проблема большинства людей, решившихся, наконец, привести в порядок свое жилище. Мало того, что ремонт – это занятие трудоемкое и напряженное, еще и найти достойную компанию, занимающуюся отделкой квартир или офисов сегодня практически невозможно. Дело в том, что все меньше и меньше в нашей стране остается фирм, делающих свою работу качественно, эффективно и недорого.Однако наша компания является приятным исключением из этого неприятного правила. Мы вот уже долгое время занимается отделкой и ремонтом квартир и в г. Зеленоград и еще ни разу нам не приходило от наших клиентов ни неприятных отзывов, ни каких-либо жалоб. Богатый опыт наших специалистов, а также высокий профессионализм всех без исключения наших работников, поможет сделать хорошо, качественно и – главное – доступно как косметический, так и капитальный ремонт. Современное оборудование, новые технологии планировки и дизайна, а также индивидуальный подход к каждому клиенту и гибкая система скидок сделали нашу компанию самой успешной на сегодня фирмой, оказывающей услуги по ремонту и отделке квартир и офисов в г. Зеленоград. Список услуг: ремонт квартир ремонт квартир в Москве ремонт квартир в Московской области косметический ремонт квартир капитальный ремонт квартир евроремонт кватрир ремонт магазинов ремонт ресторатов ремонт офисных помещений отделка квартир ремонт ресторанов ремонт квартир под ключ строительство коттеджей VIP ремонт квартир отделка квартир в новых домах

  тэги: ремонт квартиры ремонт квартир ремонт квартиры москва ремонт квартир москва ремонт квартиры в москве ремонт квартир в москве ремонт квартиры ключ ремонт квартир ключ ремонт квартиры под ключ ремонт квартир под ключ отделка квартиры отделка квартир отделка квартиры москва отделка квартир москва отделка квартиры в москве отделка квартир в москве отделка квартиры ключ отделка квартир ключ отделка квартиры под ключ отделка квартир под ключ

 26. da, e greu sa traiesti aceste vremuri fabricate, otravite…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s