Jurnalul unei dimineţi de mai – ultimul capitol


În drum spre casă, merse la piaţă şi-şi cumpără flori. Multe şi cât mai colorate, cât mai parfumate. Avea nevoie de frumos, avea nevoie de starea de bine cu care se trezise azi-dimineaţă, avea nevoie de dragoste, avea nevoie de o minune în viaţa ei rectilinie. De undeva, din apropiere, se auzea melodia lui Şeicaru, „dragostea-i destin străvechi/cu cireşe la urechi/te iubeşte dulce-amar/n-are vreme de cântar”. Nu ştia dacă să plângă sau să râdă.
Ajunsă acasă, aranjă florile în toate vazele pe care le avea, mai puse şi într-o oală de lut – iubea vasele de lut şi achiziţiona de oriunde găsea -, o mângâie pe Miţi, care o aştepta, ca în fiecare zi, lângă uşă, mieunând, când îi auzea paşii apropiindu-se („parcă ai fi căţel, îi spunea Ileana râzând, o să-ţi spun Azorel”) şi se îndreptă spre duş. Îşi pregăti baia cu spumă şi se cufundă, cu voluptate, în apa caldă care o îmbrăţişa din toate părţile. Închise ochii şi se lăsă în voia căldurii şi a spumei de baie. Simţea cum se destinde. Acum se putea gândi, fără şocul descoperirii, la e-mail-ul lui Mihai. Oare ce scrie? Poate vrea să-mi spună că s-a căsătorit. Simţi o strângere de inimă. Poate vrea să ştie dacă l-am iertat. Poate…
Sări din cadă. Gata cu suspansul. Acum se simţea pregătită să-l citească.
„Iubita mea, zeiţa mea,
nu ştiu cum să încep. Mi-e greu şi ştiu că ţi-e greu. Am atâtea să-ţi spun, dar mai ştiu şi că toate cuvintele lumii ar fi de prisos. De ce-ţi mai scriu, atunci, nu? asta te-ntrebi. Aş vrea să comprim timpul, să rescriu pagina întreruptă în acea zi de septembrie…Ţi-am scris mereu, dar ştiu că nu ai citit. Te cunosc. Asta nu m-a împiedicat, totuşi, să o fac. După două luni, am vrut să mă întorc acasă. Mi-am dat seama că am fost un prost – da, e puţin spus, ai dreptate – dar nu mi-ai răspuns. Fără tine, nimic nu avea valoare. Am încercat să fac rost de numărul tău de telefon
– Ileana îşi schimbase numărul de telefon, după plecarea lui Mihai şi ştia de la prieteni că încercase să-l afle – dar niciunul dintre cei întrebaţi nu a vrut să mi-l spună. Nici măcar prietenii mei cei mai buni. Eram un damnat, nu? Greşisem fundamental. Mă încurc în gânduri, în sentimente, în senzaţii…şi nu pot continua…
Vreau, doar, să ştii că m-am întors în ţară. Vreau să ne vedem, Ileana. Vreau să ştiu dacă mai putem salva ceva din dragostea noastră – şi, nu spune, te rog, că e prea târziu, nu încă. Te-am rănit şi nu-mi vor ajunge o mie de vieţi să repar asta… Dar, te rog, hai să ne vedem, de dragul iubirii noastre… şi, refuz să spun, trecute. Vreau să ştii că m-am întors numai pentru tine. Poate nu mai are nicio importanţă. Dar am simţit nevoia să o fac, să mai cerşesc o şansă. Oricine are dreptul la a doua şansă, nu? Aceşti ultimi doi ani au fost cei mai trişti ani din viaţa mea. M-am risipit,
m-am pierdut, am trăit din inerţie. „
Ileana citea şi lacrimile i se prelingeau tăcute pe obraji, înnodându-se, undeva, în poală.
Nu-şi dădea seama ce simte, nu ştia ce trebuie să simtă. „Prostule, prostule, prostul lumii!”, gândea ea.
„Mai vreau să-ţi spun că voi rămâne în ţară o săptămână. Dacă nu vei vrea să ne vedem, voi pleca, înapoi, în Canada, pentru totdeauna. Nu voi putea trăi aici fără tine. Acum sunt la Cheia, la Pensiunea Ana. Îţi mai aminteşti? 🙂
Numărul meu de telefon: 0766.240…..
Te iubesc, zeiţa mea!”

După trei zile de zbateri, de certuri cu ea însăşi, Ileana hotărî că Mihai merita, măcar, să se vadă. Nu ştia dacă l-a iertat, nu ştia dacă ar mai putea-o lua de la capăt, dar, cei zeci ani trăiţi împreună, trebuiau, cel puţin, comemoraţi cumva.
A patra zi, cu inima cât un purice şi cu un bagaj ce conţinea strictul necesar, Ileana porni spre Cheia.
Ieşi cu greu din Bucureşti şi se îndrepta spre DN1, în direcţia Ploieşti-Măneciu-Cheia. Era o seară frumoasă. Cerul îşi prinsese cei mai strălucitori butoni şi flirta cu o lună prea plină de ea, cochetă şi zâmbitoare. Ileana încerca să-şi stăpânească emoţiile şi să nu facă niciun fel de scenariu cu privire la întâlnirea ce urma să aibă loc. „Oare cum arată Mihai acum?” Nu trecuseră decât doi ani, este adevărat, dar ei i se păruseră o veşnicie.
Drumul se întindea, leneş şi nepăsător, în faţă. Inima Ilenei tura cu o viteză din ce în ce mai mare. „Noroc că nu există radare pentru inimă.”, îşi zise. „Cu siguranţă aş fi…” şi gîndul i-a fost frânt de două faruri puternice şi un tir ce apăruse din senin. O fracţiune de secundă a durat totul. S-a aşternut tăcerea şi a început agonia.
„- 1,2,3, acum, pe targă!”, a fost tot ce a mai putut auzi. „Ni-no-ni-no-ni-no”, salvarea îşi făcea, cu greu, loc.
La spital, s-a făcut tot ce era omeneşte posibil. Ciocnirea celor două autoturisme, fusese, iniţial, frontală, după care, maşina ei a fost azvârlită sub tirul ucigaş, al cărui şofer îşi pierduse răbdarea şi intrase într-o depăşire forţată. Ileana suferise multiple răni la cap şi nu numai. Fiind în comă, era conectată la tot felul de aparate. La un moment dat, creierul ei, obosit de atâtea întrebări fără răspuns, a hotărât să se odihnească. O lacrimă aluneca pe obrazul palid, ca un bob de rouă stingher. Numai inima se încăpăţîna să bată. „Aş fi mers cu tine până la capătul lumii, Mihai…” Poate pentru că, atâţia ani, primise „sărutul cu apă vie.” Intrase în moarte clinică. Acum, trăia artificial şi inert – era tot ce urâse vreodată.
Dar nu avea să fie pentru prea multă vreme. Părinţii ei ştiau ce au de făcut.
Odată, Ileana le spusese, împotriva protestelor acestora, că, dacă avea să i se întâmple vreodată ceva şi se va putea, să fie de acord cu donarea a tot ce se putea dona. Era testamentul ei. Cu sufletele sfâşiate, familia a semnat actele necesare. Cumva, în sinea lor, credeau că, aşa, Ileana va continua să trăiască.
Dintre toate „darurile” ei, inima o primise un tânăr de 20 de ani.
În sfârşit, Ileana avea copilul ei. Dăruise viaţă…

Eu nu-mi mai aparţin,
eu sunt a soarelui şi a lunii.
Sunt mireasa lumii.
Voi naşte stele şi le voi da viaţă,
mă voi însoţi cu cerul
şi voi zâmbi curcubeu,
mă voi însoţi cu vântul,
voi şopti cântece de leagăn, în amurg
şi voi mângâia suflete obosite.
Mă voi însoţi cu ploaia
şi voi spăla păcate.

Eu nu-mi mai aparţin.
Eu sunt mireasa lumii.

sfârşit

Capitolul III

Capitolul II

Capitolul I

16 comentarii

Din categoria gânduri, proză, recurs la prea multă realitate

16 răspunsuri la „Jurnalul unei dimineţi de mai – ultimul capitol

 1. Pingback: Poveşti de viaţă(VII) – O zi cu Mara(V) « Nu te compromite! Nu te ai decât pe tine.

 2. christine

  Ce e frumos e scurt si trist…
  Felicitari!

 3. uite cum ne faci tu sa bem cafea cu sare 🙂
  Dar, cumva, se potriveste. Pupaturi!

 4. emiliz

  Am aşteptat cu nerăbdare partea a treia, dar clin să cred că aş fi putut să mai aştept. A fost un final ce a venit repede, aducând multă tristeţe. Să ne mai scrii….abia aştept să mai citesc de la tine! Multă sănătate!

  • Mulţumesc pentru vizită şi pentru bucuria de a mă citi, pe care mi-o faci. Îmi pare rău, dacă te-am întristat. Despre poveste, ce să spun, aşa a venit… N-am vrut să o întind mai mult decât am gândit-o, pentru a nu cădea în păcatul de a scrie mult şi de a nu spune nimic. Acum pregătesc, într-adevăr, alta. Numai bine, îţi doresc şi eu.

   Cu drag,

 5. Pingback: POVESTEA PĂDURILOR ASEDIATE «

 6. pacat. mai merita niste pagini in plus. asteptam povestea noua, curioasa sa vad despre ce va fi. ne dai niste indicii?:)

 7. Foarte frumoasă poezia de final… O spălare de păcate. Cred că de asta avem nevoie în astfel de vremuri. Tulburi. O zi frumoasă…

 8. Diana Alzner

  Adele, păcat de Ileana. Nu merita s-o ucizi. Din povestirea ta se desprinde sentimentul că există un destin deasupra noastră, care ne conduce împotriva a ceea ce hotărâm noi la un moment dat… Şi că unele lucruri trebuie făcute înainte de a fi prea târziu.
  Aseară ţi-am spus că nu-mi place de Ileana; de fapt am vrut să spun că sunt supărată pe ea. De Mihai nu-mi plăcea, pentru că timp de zece! ani nu a fost în stare să-şi asume responsabilitatea de fi tată, de a face fericită şi împlinită femeia pe care pretindea c-o iubeşte.
  De fapt, naivul era Mihai. Poate că n-are legătură cu ce ai scris tu, dar ştii ce-mi vine acum în minte? „E uşor să mori pentru cineva, mai greu e să trăieşti pentru cineva…”
  O duminică frumoasă îţi doresc! 🙂

  • Ştiu că nu merita. Poate ţi se pare ciudat, dar am plâns pentru ea. Numai că povestea a fost scrisă exact cum „a venit”. Şi, până la urmă, poate fi un crâmpei de viaţă… sau de moarte… E adevărat, e greu să trăieşti pentru cineva.
   Uneori, e greu să trăieşti şi numai pentru tine însăţi/însuţi.
   Mais, c’est la vie, n’est-ce pas?
   O duminică şi o săptămână cu bine, îţi doresc şi eu.
   Cu drag

 9. nu prea citesc povestiri lungi pe bloguri din motiv, ca survine plictisul inainte de sfirsit, dar totusi, m-ai facut curioasa, cumva, si am inceput sa citesc – era capitolul II, pe care l-am citit fara sa ma opresc, am trecut la capitolul I si am asteptat intrigata continuarea. Ce pot sa zic – am citit cu interes – faptul ca asteptam sa apara continuarea, credca spune mai mult decit as putea eu sa spun – mi-a placut, si mi-a parut rau de Ileana. De obicei, cam prevad cum va fi sfirsitul unei lucrari, inca de pe la jumatate; fie ca citesc sau vizionez ceva si rar gresesc. Este unul din cazurile in care nu s-au adeverit presupunerile mele. Ma asteptam la un „happy end” sau cel putin un sfirsit incert, care lasa loc pentu imaginatiea celui ce citeste. Pina la urma nu credeam ca-o lasi pe Ileana sa moara si daca am vazut ca tot moare ma asteptam sa apara in peizaj si Mihai. Poate, scrii continuare despre soarta lui Mihai; ca m-ai facut curioasa – ce s-a facut cu el mai departe, daca a aflat ca Ileana s-a accidentat in drum spre el s. a.

  • Mulţumesc din suflet! M-au copleşit cuvintele tale. Cum am mai spus, din păcate, nu totul în viaţă este previzibil şi, aşa cum spunea Diana, trebuie profitat de fiecare clipă. Cât priveşte continuarea, cine ştie? 🙂 Te mai aştept pe la mine, cu drag.

 10. Pingback: Jurnalul unei dimineţi de mai (Capitolul III) | Noaptebunacopii's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s